Recept till julbaket – och resultat

Pepparkakor

  1. Åk till Östenssons och köp 1 kg färdig pepparkaksdeg (finns ingen anledning att trötta ut sig med att göra deg, det är jobbet med att göra egna gubbar, hjärtan mm som är det roliga).
  2. Lägg upp på plåt, gärna på bakplåtspapper.
  3. Grädda 4 – 5 minuter i 200 – 225 grader.
  4. Det är inte förbjudet att provsmaka degen.

Gullvagn

  1. En sats – ca 30 bullar.
  2. Smält 175 g smör, men vi dubblade till 350 g.
  3. Tillsätt 5 dl mjölk
  4. Smula 50 g jäst, tillsätt lite av mjölk/smörblandningen och rör om.
  5. Tillsätt 2 påsar saffran.
  6. Blanda allt, tillsätt 2 dl socker (vi tog 3 dl) och en halv tesked salt.
  7. Tillsätt 15 dl vetemjöl (men spara lite till bakbordet).
  8. Bearbeta i maskin (vår var trasig, det gick faktiskt att knåda för hand).
  9. Låt jäsa ca 40 min under bakduk.
  10. Forma bullarna, pensla med uppvispat ägg, komplettera med russin.
  11. Grädda till fin färg mitt i ugnen, 200 grader, ca 8 – 10 min.

Experimentverkstan

  1. Köp en påse Dumle-kola.
  2. Ta av papperet.
    Lägg upp på plåten (bild 2).
  3. Grädda 8 min i 175 grader.

Kolan är färdig (om du inte vill ha allt i en stor klump, ta ut avstånden mellan kolorna).

 

Resultatet ser du längst ner:

Lyssna på:
”Jag är ute när gumman min är inne” med Ernst Rolf

”Bullfest” med Sigge Fürst

Läs Nyhetsbrevet.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar