Det runda är inte bara runt

Rund, mjuk, sfärisk, runda tal, runda ord, runda bord, rondell och riddarna kring det runda bordet. Förvisso är jorden rund, men inte riktigt ändå. Ett annat uttryck är sfärisk, dvs rund men ändå inte mått som är lika horisontellt och vertikalt.

Men trots det är den runda, eller sfäriska formen, något som anspelar på en mer varm känsla. Vem vill vara fyrkantig?

Det är svårt att hitta en sport/idrott med fyrkantiga redskap. Tänk att spela fotboll, handboll, tennis, bordtennis, vattenpolo, golf, hästpolo osv med en fyrkantig ”boll”

Medan i förantiken innovativa produktionsverktyg byggde på den runda formen, som mjölnarkvarnen och hjulet, var de flesta militära vapnen, strategierna, fyrkantiga.

De romerska kohorter, centurior och legioner var raka militära och rektangulära formationer. Framgångsrika i sin tid men trots det kunde germanska stammar överraska och besegra romarna vid Teutoburger wald (9 e kr)och fullständigt utplåna tre legioner.

Gustav II Adolf och den svenska arméns framgångar under trettioåriga kriget på 1600-talet introducerade en ny militärstrategi med stridande fyrkanter på slagfältet. Den nya militära taktiken var en suceé. Trots det avled Gustav II Adolf på slagfältet i Lützen den 6 november 1632 när han ensam i dimman kom bort från det småländska kavalleriet.

Karl den XII och hans karoliner överraskade tiden vid 1700-talets inledning med en fullständig avsaknad av det ”runda”. Allt var attack, mod och sanslös optimism, medelst frontalangrepp.

Krigsmakten det kyrkliga altaret och den kungliga tronen var alla den ryggrad som upprätthöll en diktatorisk och bestämmande makt. Allt under fasta, fyrkantiga lagar och moraliska regler.

För att göra en liten sammanfattande historisk exposé:

Fyrkantigt är kallt, ancient time, ogästvänligt, lätt aggressivt och diktatoriskt!

Det runda är varmt, modernt, positivt, samarbetsvilligt och demokratiskt!

Om du tycker jag generaliserar så vill jag du ska tänka; kanske inte allt är sant, men det räcker att det är sannolikt.

Det som kan motsäga allt jag skriver nu är kvantfysiken. Men det är en annan historia!

Nästa gång ses vi på marken.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar