Vadstenablogg erkänner att jorden är rund

Om du vandrar, springer eller reser från Vadstena i riktning mot solens nedgång i Vättern och vidare mot Göteborg, och ut i det atlantiska havets mörka vatten OCH håller riktningen rakt och parallellt till moder jords långituder, så kommer du tids nog tillbaka till Vadstena., där du startade. Kanske till och med snabbare än Jules Vernes resa ”Jorden runt på 80 dagar” (1874-76). Om du förvägras möjligheten med flyg, kanske resan även idag tar 80 dagar.

Visst, jorden är rund och går i en bana runt solen och inte tvärtom. Ett faktum som påven Johannes Paulus II senkommet meddelade 1992, dvs att Galileo Galilei erkändes ha rätt för sitt hädiska påstående att det var jorden som snurrade runt solen, vilket tidigare Kopernikus också blivit bannlyst för.

För nunnorna och munkarna på klostret i Vadstena hade inte frågan om jordens form och rörelser någon avgörande betydelse. Klostren var den tidens kunskapskälla med läran om växter, örter, och s k helgeandshus som bedrev ålderdomshem, fattigstugor och sjukhus. Men ”hästarna” var inte högre än att de vanliga av livets drifter trängde sig på.

”Under år 1506 (på vadstena kloster) inlämnades också en anmälan från en munk, som vittnade om att en grupp nunnor hade tagit sig in i den manliga delen av klostret medförande vinkrus, och att en grupp nunnor och munkar sedan hade druckit vin tillsammans och besökt varandras celler.” (Wikipedia).

Om jorden är platt med ett stup vid horisonten eller att stjärnorna är fästade på himlavalvet är kanske rätt ointressant för livet på jorden.

Vi här i Vadstena känner oss trygga i att jorden är rund OCH roterar kring solen.

Klostret är säkert överens med oss.

JORDEN ÄR RUND och min blogg ska vara ödmjuk mot denna rundhet. 🙂

 

 

 

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar