Nyhetsbrev #9 jan 2018

Intervju med Johan fem år efter starten av Alla Format

Vi sitter på Pilgrimscentrums café, ett stenkast från klosterkyrkan. Det här området är Vadstenas vagga och födelse.

Johan sitter mittemot mig med en kopp nybryggt kaffe. En varm lokal i 1700-talsmiljö och doften från nygräddat bakverk fyller rummet. Det är en bra plats för en intervju.

Johans företag Alla Format fyller 5 år nu i månadsskiftet januari/februari 2018 och det ska firas. Min första fråga till Johan blir:

Hur känns det med 5 år på nacken, blev det som du hade föreställt dig?

Johan skruvar på sig och svarar:

– Jag vet inte om jag känt efter på det sättet. Min första tanke var att ge projektet 3 år.

– Som alltid med mig, vill jag gå ALL IN, dvs satsa rejält och ge det en ärlig chans.

– Nu har det gått 5 år och resan har känts framgångsrik, med en omsättning på en bit över 5 miljoner kr 2017. Jag är nöjd!

Ditt val av företagsnamn Alla Format visar på en hög ambitionsnivå. Kan ni verkligen göra trycksaker i Alla Format?

– Naturligtvis finns det gränser för vad vi kan producera. Men pratar vi digitala tryckprocesser så är vårt kunnande och tekniska förmåga väldigt långt framme. Man kanske skulle kunna säga att vi kan producera allt från små etiketter, visitkort till storformat som tapeter, hela väggar i skiftande, och för ändamålet rätt ­materialval. Sedan finns det ju en uppsjö av displayer för att åskådliggöra kundernas budskap. Dessutom producerar och monterar vi bildekorer, gör canvastavlor, trycker på textil… Det vill säga fler strängar som finns på Alla Formats lyra. Vi är kort och gott ganska breda – som sagt i ALLA FORMAT.

– Med vårt samarbete med grannen i Ödeshög DanagårdLitho kan vi nu även erbjuda volymproduktioner i offset. Samarbetet är ännu bara i sin linda, men jag ser med optimism fram mot utvecklingen av vårt samarbete.

Har det varit några överraskningar med att starta ett nytt företag, ­Johan?

– Egentligen inte. Jag hade 10 år i branschen bakom mig och ett skapligt kunnande kring digital tryckteknik. Sedan kände jag att min ålder var rätt, med de erfarenheter som det innebär. Någonstans förde jag vidare ”arvet” till entrepenörskap som både min far och mina två bröder anammat.

Min fråga går över till en mer personlig aspekt på att starta och driva företag.

Du har ju en sambo och två döttrar. Känner du att det varit svårt att kombinera ansvar för familjeliv och att driva ditt företag?

– Jag har hela tiden känt ett starkt stöd från min familj. Det är klart det blir många gånger sena kvällar men även då känner jag en uttalad support. Jag tror inte det hade gått om inte det stödet funnits.

Du bor ju lite utanför Vadstena, ett hus på slätten. När du kommer hem en försommarkväll går du då in och vilar med en bok, eller blir du kvar ute i er trädgård?

– Jag är en trädgårdsmänniska. Har nog faktiskt lite ”gröna fingrar”. Älskar att sköta om mina odlingar i mitt trädgårdshus medan min sambo Lillan har fallenhet för ordningen inne i huset. När den första gurkan skördas blir det till att köpa leverpastej.

Utsikter om det kommande 5 åren?  Blir det ett 10-års jubileum med 10 miljoner i omsättning?

– Några sådana omsättningskrav känner jag inte behov av. Mitt och Alla Formats uppdrag är min envetna strävan efter nöjda kunder och att vara den naturliga leverantören till Vadstenas företag, kommun och vanliga konsumenter.

[box]

Slutligen 5 snabbfrågor:

Hund eller Katt? Katt!

Fisk eller kött? Fisk från och med nu, 2018

Idre fjäll eller Alperna? Johan ber nästan om ursäkt. Det blir trots allt alperna!

Medelhavet eller Vättern?  Vättern känns närmast mitt hjärta.

Jesus eller Muhammed?  PASS!

[/box]

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar